HTML

susnyás

ökocyber gonzo terepnapló

Fotoszintézis

Ha szimpatizálsz a Susnyással, segíts haladnunk tovább pár kWh áram, egy üveg szörp, vagy egy bringabelső árával!

 

Utolsó kommentek

Twitter

2014.10.17. 22:33 lsg404

Egy átlagos nap Észak-Koreában



A bolygón élő összes emberi lény 40%-ának van már napi szintű internethozzáférése. Az évtized végére a teljes fajunk be lesz drótozva, maximum ott nem, ahol nagyon nem engedik. De hiába betonfal. Géppuskafészek. Az információt analóg módon nem lehet már blokkolni. Ez az egyik legnagyobb veszély, ami ránk leselkedik, és a legnagyobb szerencse, ami jellemzi társadalmunkat.

Az alábbiakban Raymond K. Cunningham világutazó beszámolóját adjuk közre a kommunista-indusztriál rémálomból, ahová évente ellátogat.



Ha azon szerencsések közé tartozol, aki Phenjanban él, az kibírható. De nagyon kevés dolgot lehet venni. A szappan, az élelmiszerek többsége, az alsónemű, gyógyszerek és rengeteg más dolog igen szűkösen áll rendelkezésre. A liftek nem működnek. A kád arra van, hogy vizet tároljanak benne. A vécéket nem lehet lehúzni. A boltokban gyertyával világítanak.

Ez a kapcsolatok társadalma. Az anyagi létezésed függ attól, hogy kiket ismersz, kik a rokonaid. Ha elszakadnál a a családodtól, véged van. Ha van keményvalutád, akkor kicsit könnyebb. A nagy többségnek nincsen.






Azok a milliók, akik falvakban, kisvárosokban tengődnek, főleg fizikai munkából, folyamatos gyötrődésben élnek. Az ablakokban nincsen üveg, a vizet kútról kell merni, nehéz élelmet keríteni a családnak, az áram folyton elmegy, az orvosi ellátás szívonala tragikus, gyenge a fűtés.






Hasonlít a helyzet a vidéki Kínához, de az ottani gyerekek színes játékaiból és viszonylagos jólétéből itt semmit sem látsz. A ruházatuk általában megfelelő, de az életkilátások nem kecsegtetőek.




Az élet a rezsim körül forog. Az oktatás a rezsim körül forog. Az alábbi kép egy általános iskola egyik indoktrinációs termét ábrázolja, ez a Kim Jong-il Szoba.




Az élet ütemét a 48 órás munkahét határozza meg. Láttam középiskoslás srácokat árkot ásni, egyemetistákat fizikai munkát végezni a durva időjárási körülmények között. Olyan, mintha egyfolytában le akarnák foglalni őket valamivel. A rezsim mindenhol látható. Ez a dombormű Wonsanban van, de minden tele van velük, ez sehol sem jellemző. A Szovjetunióban keresni kellett őket, a demokratikus Koreában ez a norma.




Propaganda-dzsipek járják az utcákat. A hangosbeszélők hajnal öttől éjjel tizenegyig bömbölnek. A falvakban a házak már kezdenek düledezni. A vidék azért élte túl az 1996-97-es éhínséget, mert önellátó volt. 

Raymond további fotói itt találhatók. 

Disclaimer: A leírás ebből a Quora-válaszból származik, a "Milyen az élet egy átlagos polgár számára Észak-Koreában?" kérdésre készült válasz. Királyság a Quora, használjátok.

12 komment

Címkék: média longemergency


A bejegyzés trackback címe:

https://susnyas.blog.hu/api/trackback/id/tr986803605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.10.18. 00:13:05

"A bolygón élő összes emberi lény 40%-ának van már napi szintű internethozzáférése." Azért ebben ne legyél olyan biztos. Még enni sem tud rendesen, nemhogy netezni.

eau sauvage 2014.10.18. 08:34:34

"Azok a milliók, akik falvakban, kisvárosokban tengődnek, főleg fizikai munkából, folyamatos gyötrődésben élnek. Az ablakokban nincsen üveg, a vizet kútról kell merni, nehéz élelmet keríteni a családnak, az áram folyton elmegy, az orvosi ellátás szívonala tragikus, gyenge a fűtés"

Igen, ez mind nagyon szomorú, csakhogy ezt le lehet még írni Indiáról, Bangladeshről, fekete Afrikáról, Egyiptomról, Szudánról, Etiópiáról, Eritreáról, a dél-amerikai favellákról, stb, stb, stb.

Divat lett mostanában az Észak-Koreáról való szörnyülködés, holott a világ tekintélyes részén legalább akkora nyomor van...

mikka 2014.10.18. 10:26:35

@eau sauvage: lehetne még hozzá tenni a felsoroláshoz..de tudod hogy a jelenlegi doktrína csak és kizárólag azokat ostorozza akik nem állnak be a sorba bégetni.

Rátóti (törölt) 2014.10.18. 11:17:27

@eau sauvage: igaz is lenne ez a beböfögés, ha nem állna Észak-Koreával szemben a tökéletes ellenpélda: Dél-Korea. Az egyik legfejlettebb ipari ország, olyan szintű fejlődéssel és a lakóinak nyújtott jóléttel, ami még magyar viszonyok közt is elképzelhetetlen. És még mindig nem értek a potenciáljuk csúcsára.
Szóval amikor egy politikai rendszer nyomja le az embereket az állati sorba, akkor picit fals Indiával példálózni, ami ugyan fos, meg lepra a legtöbb helyen, de ugyanakkor van előrelépés és szabadság, vannak jelek, hogy jobb lesz, a politikai elit pedig nem az van, hogy mesterséges éhínségeket idézzen elő és megsemmisítőtáborokba dugjon komplett családokat.

Kína ma már egy földi paradicsom Észak-Koreához képest, pedig egy nyílt totalitárius diktatúra, de a sötét és embertelen múlt után ma már letett arról, hogy népessége nagy részét ellenségként, rabszolgaként kezelje. A komcsi Koreában meg csúcsra jár az őrület. Konkrétan Kína is tart tőlük, hogy mikor tenyerelnek rá a piros gombra az indítóállásban.

Van sok hely a világon, ami szar, amit a természeti körülmények vagy a lakói tesznek szarrá, mert olyan embertelen a vallásuk, szokásaik, irtják egymást stb. De olyan hely ma már kevés van, ahol az állam hadat visel a saját lakossága ellen és totálisan elszigeteli őket a külvilágtól.

Sok fos hely van a világon, de a legtöbb helyen van érthető magyarázat a nyomorra, ha megoldás nem is mindenhol. Észak-Korea csak azért egy országnyi koncentrációs tábor, mert olyan a politikai rendszerük, Dél-Koreában sincs több nyersanyag, nincs több erőforrás. A környéken Japán, Dél-Korea, Kína, Tajvan, Vietnam is élhető helyek ma már, Észak-Korea miért egy ilyen szörnyű hely, ha a politikai rendszere egyes nyugati rajongóik szerint olyan szuper?

eau sauvage 2014.10.18. 13:02:23

@Rátóti: Üdv a blogszférában. Azért remélem, nem miattam regisztráltál :-)
Gondolkodtam, hogy reagáljak-e, ugyanis akinek (bármilyen témához, bárkihez...) a harmadik szava a "böfögés", azzal nem biztos, hogy célszerű vitázni/beszélgetni.

Az eredeti témához, azaz É-koréához: nem vagyok É-Korea fan, amiket leírtál abban nagyon sok igazság van, a dél-koreai példád nagyon szemléletes, azonban én az előző hozzászólásomban nem erre reflektáltam, hanem arra, hogy mostanság divat lett mindenhol elejteni egy-két É-Korea cikket, bejegyzést, merthogy az milyen egzotikus, és az ottani nyomorral példálózni, holott a világ telis-tele van nyomorgó országokkal, emberekkel. Az pedig nem mentség, hogy "ja, de ott szabadság van". Egyrészt ezek nem vagylagos dolgok, másrészt a lagosi szeméttelepen élő tízezrek valószínű nagyon értékelik a "szabadságukat", és biztos hálát adnak az ő istenüknek, hogy nem Észak-Koreában kell élniük...

Abban szerintem tévedsz, hogy a nyomorért csak Észak-Koreában felel a politikai rendszer. Pl. az afrikai nyomorért, a mérhetetlen korrupcióért, a népirtásokért szerinted ki felel? Közép és Dél-Amerikában (javaslom olvass utána speciálisan Hondurasnak) a drogüzlet mindenhatósága következtében elpusztuló százezrekért ki felel? Csak ott nem ideológiai alapon irtják saját népüket a helyi elitek, hanem a pénz miatt. Így valószínű sokkal elfogadhatóbb...

sanche_ 2014.10.18. 13:50:40

@Rátóti: Ilyen kevés információval aztán könnyű ilyen egyszerű véleményt formálni.

Dél-Korea mindig is fejlettebb volt Északnál és bár pont Európára nem ez a jellemző, de azért itt is a civilizáció nem északon csírázott ki, csak a modern világban lettek jóléti országok, amihez sok minden kellett...
Délen (Korea) mindig is több, mint kétszer annyian laktak, ez ugye azért mutat valamit? Északon szinte nem volt semmi, termőterület sem, pedig egy időben ez volt a legfontosabb.
Aztán mikor a szovjetek és az amcsik felosztották két részre az országot és megcsinálták nekik a jó kis koreai háborút akkor már lehetett sejteni az eredményt. A szovjeteknek nem volt pénzük a második világháború után, USA viszont csak gazdagodott belőle, így bőven tudta pumpálni a pénzt, amit ha megszorzol 50 millió fanatikus, szorgos emberrel, akkor nem meglepő az eredmény.
És amellett, hogy északot senki sem tudta/akarta úgy támogatni, mint délt, még az embargó is beszólt. Könnyű mindent a vezetésre kenni, ha nem vehetsz és nem adhatsz el semmit lényegében egyetlen gazdag országnak sem. Ha ilyen embargó lenne Franciaország ellen, akkor jövőre, már az ország is megszűnne...

Szóval maradjunk annyiban, hogy most a világ ad északnak segélyt, de valójában sokat tett és tesz azért, hogy ne változzon semmi.

És végül: a sajtó, ami ugye nyugati, mindig hazudik, ha tud erről. Hazudnak egyet, kiderül, hogy nem igaz, de ez már nem lesz hangos... Nem ismeretlen ez nekünk se. A rendszerváltás előtt Olaszországba kimentünk és mutogatták a mosógépet, hogy milyen menő. Nem hitték el, hogy Magyarországon is van ilyen..azt hitték, hogy Magyarország, mint a többi kommunista ország, egy elmaradott szemétdomb, az emberek éhenhalnak, patakban mosnak stb.. Mert ez volt a propaganda. ugyan bárki olasz, bármikor jöhetett volna, akár csak újságíróként is, hogy nézzen körül, az átlag nyugati fejében mégiscsak az volt, amit fentebb írtam.

Én úgy gondolom, hogy észak koreáról nem tudunk semmit, én így állok hozzá. Biztos nem hightech, biztos nem szupergazdag (amerikai embargó mellett ez adott), de az is valószínű, hogy azért jobb ott élni, mint sok más országban, ahol viszont tudjuk, hogy rabszolgaként senyvednek az emberek, köszönhetően pl amerikának és társainak.
És míg Phenjanba minden további nélkül elmehetsz, sétálhatsz az utcán, városi környezetben, addig próbálj meg ilyen sétákat tenni az igazi szegény országokban, Kongó fővárosában, Haitin stb helyeken..Lehet, túl se élnéd.
Nekem volt Phenjanban ismerősöm, azt mondta, hogy kicsit olyan érzése volt, mint itthon a szocializmus idején, de semmiképpen se haláltáborhoz hasonlította. Emberek mindenfelé jártak dolgozni, vannak jobb és rosszabb állapotban is épületek, mérsékelt, de azért közel sem nemlétező autósforgalom, szóval összességében semmi extra.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.10.18. 23:11:09

@Rátóti: nem kell bedőlni a "gonosz tengelye"-típusú hazugságnak. a játszma minden szereplője pontosan tudja, hogy a piros gombra való tenyereléstől számított 24 órán belül vége lenne az északi rezsimnek. minek lövöldöznének, amikor ez a túlélésük záloga? meg nem támadják őket, mert atommal lőnek vissza, anarchiába nem taszítják északot, mert ki tudja, kinek a kezébe kerül az atom (nézd meg ukrajnát, ha nem hiszel nekem). tehát marad a helyzet mindaddig, amíg ez így kínának jó. amikor kínának tele lesz a töke, akkor észak-korea éhen hal.

Rátóti (törölt) 2014.10.19. 04:51:36

@milliliteratura: és mielőtt éhen halnának, rátenyerelnek a piros gombra

Ukrajna rossz példa, ott volt annyi józan ész az ukránokban, hogy területi épségük garantálásáért cserébe lemondtak az atomhatalmi státusról
utána egy esetleges anarchia már sokkal kisebb kockázatot jelent, pár ezer ember meghal, de nem kerülnek rossz kezekbe a robbanófejek

mondjuk most az ukránok talán már bánják, hogy lemondtak az atomtölteteikről, ha azok meglennének, akkor az oroszok nem baszogatnák őket

lsg404 2014.10.20. 12:53:52

@eau sauvage: Kedves vadvíz,

A poszt azért szerepel ezen a blogon, mert testközelből mutatja meg az olcsó energiára alapozott indusztriális-központosító rendszer kudarcát. Az, hogy milyen államberendezkedés mellett történik ez, az majdnem mellékes. A bolygó egyéb helyein Eritreától Bangladesig mindenhol a nyugati gyarmatosító kultúra benyomása által okozott káoszt, majd a politikai uralom távozása után a gazdasági platformon keresztül történő kizsákmányolás terheit nyögik, az egy másik történet. A nyomor tényleg nem ismer határokat: hárommillió polgártársunk napi élettapasztala is ez, ezért nem kell egzotikus tájakat keresni. A célunk nem a szörnyülködés volt, hanem egy sokáig teljes elzártságban, legendák alapján ismert országról alkotott közelkép megismertetése a közönségünkkel.

lsg404 2014.10.20. 12:58:06

@eau sauvage: Ahogy az előző kommentemben is jeleztem - ezért itt csak röviden -: nem hiszem, hogy a "dehát máshol is szar" az egy olyan érv, ami megállna, ilyen alapon semmiről nem érdemes beszélni a bárányfelhők szépségén kívül.

Különösnek találom, hogy sokan Észak-Koreát csak egy országnak tartják a sok közül, amelyik nem az atlantista szövetségesi rendszerben ténykedik. Valójában ilyen ország nincsen több a bolygón, ez egy egészen különleges eset, éppen ezért érdekes.

eau sauvage 2014.10.20. 21:30:39

@lsg404: Köszönöm a választ!
Sok sikert a bloghoz, remélem lesz még alkalmunk eszmét cserélni.

Üdv.
süti beállítások módosítása