HTML

susnyás

ökocyber gonzo terepnapló

Fotoszintézis

Ha szimpatizálsz a Susnyással, segíts haladnunk tovább pár kWh áram, egy üveg szörp, vagy egy bringabelső árával!

 

Utolsó kommentek

Twitter

2013.05.29. 01:26 lsg404

susnyás podkaszt #05 - Firestarter!

 

Szemcsés Hangullámokon Megszakadó Vétel #05 by Susnyas Transmissions on Mixcloud

szhmv05_cover.jpg

 

 

 

Szemcsés Hanghullámokon Megszakadó Vétel #05 - Firestarter!

 

LETÖLTÉS itt.

 

Ötödik adásunkban az ipari ökológia ad választ a legsúlyosabb társadalmi problémákra, mondhatnánk, ha valójában nem annyiról lenne szó, hogy Feldmár Nóra szakdolgozat-témát keresett, aztán közben jelentős előrelépést ért el a hajdú-bihar megyei Told község lakóinak téli fűtési gondjainak megoldásában. A helyszínen évek óta tevékenykedő Igazgyöngy Alapítvány színeiben futó projekt elvitte a legjobb szociális innovációnak járó fődíjat a SozialMarie nevű nemzetközi díjkiosztón. Nórival a Városmajorban ültünk le egy padra egy péntek délutánon, hogy átbeszéljük a sztori részleteit.

 

 
Linkek, jegyzetek:

 

A projekt leírása a SozialMarie weboldalán (magyar)

A program krónikája az Igazgyöngy Alapítvány weboldalán 

Pár szó az ipari ökológiáról

Legacy Foundation, a Toldon üzembe helyezett brikettprést kidolgozó szervezet

Nórit azóta leszólították már a Gödörben, hogy “látták a tévében”


Zene:

Major Lazer - Get Free

 

 

Az adásokat tartalmazó posztokat ezen a linken lehet fellelni:

http://susnyas.blog.hu/tags/podkaszt

 

Szemcsés Hanghullámokon Megszakadó Vétel a késő éjszakai beszélgetős és zenés rádióműsorok hagyományait követi, de változatos rádiós műfaji megoldásokat keverve - a riporttól a montázson át a hangjátékig -invitálja a hallgatót egy 1 órányi és 11 percnyi audiótripre, minden hónap utolsó napján, vagy teljesen máskor.

Mire jó a podkaszt?

Az odafigyelős rádióműsorok hallgatásának a XXI. században is van létjogosultsága. Sétához, tömegközlekedéshez, bringázáshoz, magányos kutyasétáltatáshoz, diótöréshez, borsófejtéshez, horgászáshoz, takarításhoz, copy-paste melókhoz, vagyis minden olyan tevékenységhez jó, amihez nem kell koncentrált értelmező agykapacitás. Zenék mellett illesszünk podkasztokat is médialejátszó-eszközünkre, és ismerjük meg új oldalairól a világot!

 


Lesz majd direkt RSS és iTunes link is, hamarosan!

Szólj hozzá!

Címkék: megújulóenergia podkaszt


2013.05.23. 16:25 lsg404

Damanhur követei Budapesten


Damanhur, a portugál Tamera, a német Sieben Linden vagy a skót Findhorn mellett az ismertebb, kiépültebb európai ökofalvak közé tartozik. Piedmontban, Észak-Nyugat Olaszországban terül el, egy kis falu külső részein, természetvédelmi terület határában.

damanhur_magilla.jpg

Mennyire öko ez az ökofalu?


A melegvíz 70%-át állítják elő napkollektorokkal, az áram 35%-át napelemekkel és vízturbinákkal. A fűtési célú energiaszükséglet 90%-a megoldott a környékbeli erdők fenntartható kezeléséből.

Az élelmiszerszükségletük felét látják el saját termelésből, tartanak disznót, tehenet, van haltenyészetük. Termesztenek zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, előállítanak tejet, mézet, bort, péksüteményeket.

Tevékenységük nagyobb része azonban nem kifejezetten a gazdálkodáshoz, önellátáshoz fűződik. Az ilyen központokhoz hasonlóan ők is képzéseket és rendezvényeket tartanak, melyek segítenek a közösség anyagi önfenntartásában, és erősítik az élő kapcsolatokat a külvilággal. Ezen kívül kísérleti projekteket menedzselnek, amelyekkel pályázati pénzekhez lehet jutni, és a fenntarthatóság terén máshol is bevethető modelleket kidolgozni.

Damanhur barlangjaiban vannak az Emberiség Templomai nevű eklektikus művészeti építmények, amelyek az online túra alapján úgy néznek ki, mintha valaki feltöltött volna a The Cell rendezőjének agyába több gigányi jehovista pamfletet, majd uralma alá rendelt volna egy hadseregnyi be-LSD-zett vakondot és egy hippi félszerzet kőművespáholyt, de a látvány a kétes ízlésvilágú képzőművészete mellett vagy ellenében is rémisztően lenyűgöző, vagy lenyűgözően rémisztő.

Damanhur egyébként saját, az évtizedek során folyamatosan csiszolódó alkotmányszerűséggel is bír, házi szabályrendszerben gyakorolva a bázisdemokrata elveket.

A Mag Vagy csoport járt már náluk, az ott készített kisfilmjük itt megtekinthető. Nem könnyen emészthető darab az émelyítő zongorafutamok, pánsípdallamok, és az ezó-spiri vonalon kötelező formanyelvi eszköznek számító giccses pátosz miatt, hát ezt nem vitatjuk, de vannak snittek a mindennapokról, facilitásokról benne.

Akárhogy is, 35 évnyi tapasztalat a fenntartható önmegvalósítás terén nem csak füst és félhomály. Három delegáltjuk jön Magyarországra, akik egy hét alatt ellátogatnak Gyűrűfűre, Krisnavölgybe, és Galgahévízre, megnézni ezeket a magyar ökoközösség-kísérleteket, illetve öko-spirituális szakértelmükkel hakniznak, gyorstalpaló kurzusokat adva.

Péntek este hat órára, a MagNet Bank központi fiókjának közösségi terében, egy fancy Andrássy úti épületben,  nyílt program keretében jönnek el a budapesti Helykeresők nevű, öko-életmód iránt fogékony érdeklődők laza közösségeként jellemezhető csoport estjére, ahol többek között én fogok tolmácsolni. Biztos izgalmas lesz, különösen nekem, mivel sosem tolmácsoltam még. Kiváló alkalom egy kis mélymerülésre az európai ökofalvak világában, a főváros szívében.Szólj hozzá!

Címkék: öko spirit ökofalu kijövetel avárosaholélek helykeresők


2013.05.15. 19:49 lsg404

a társadalmi evolúció nyomában


Geoffrey West megfigyelései a természetben fellelhető skálázódásokról (a témáról írt blogposztunk: első rész, második rész) és az evolúció kooperáció felé haladó tendeciáiról elgondolkodtattak, íme pár dolog, amit most elétek tárok, mintegy saját publicisztikai kiegészítésként a beszámoló következtetéseihez.


Az együttműködésre alapuló biológia jelenti az alapját a darwini alapokon nyugvó evolúciónak - melynek kulcskifejezése a verseny.

A legjobbak élik túl a versenyt, és reprodukálódnak. Mindezt örömmel alkalmazzák és alkalmazták gazdasági-társadalmi rendszerünk leírására is: az erősebbek előbbre jutnak, a gyengék elbuknak, legyen szó egyénekről vagy vállalkozásokról. Az, hogy a vesztes jussa nem elbukás és éhhalál, csupán az alacsonyabb presztízsű fogyasztói identitásba süllyedés (azaz a szegénység, kirekesztettség), az a társadalom szociális ellátórendszerének, védőhálójának eredménye, mely valamelyest kiegyensúlyozni szándékozza a terepet az elesettek, a gyengébb helyzetből startolók számára is, a humanizmusból levezetett társadalmi szolidaritás jegyében (ld. még: emberi jogok).

A XXI. század egyre hangosabb "globkrit" társadalmi eszméi (Occupy, Degrowth, Gaia-elmélet), melyek persze bőven alapoznak múlt századi, és még régebbi társadalom-filozófiákra (marxisták, anarcho-szindikalisták, New Age, buddhizmus), az együttműködést és a bizalmat helyezik újra előtérbe. Azt állítjak, vakmerőn, hogy az ember nem elsősorban versenyre, hanem együttműködésre evolválódott. A fogyasztói magatartás ezen humánökológiai megközelítések szerint lehet tudatos, bizonyos értékeket magáénak valló, nem pedig nyersen anyagi haszonra törekvő, amely csupán anyagi szempontból optimalizál: kizárólag az olcsóság és a minőség, vagy presztízs (pelevini értelemben: a "vaó-faktor") skálájáról választ saját, egyéni helyzetének és preferenciájának megfelelő rovátkát, és abból a kategóriából fogyaszt.

Már ebből a megközelítésből is azonosíthatók a gazdasági rendszer hibái, hiszen a globális kereskedelem keretében valójában nem tartják be a fogyasztók a játék elvileg lefektetett szabályait, hiszen olyan termékek válnak számukra elérhetővé, melyek az elvileg közösen lefektetett alapokon nyugvó társadalmi szolidaritásnak nem megfelelő módon készülnek. Ilyenekre közismert példák az európai értékrenddel összeegyeztethetetlen körülmények között dolgozó ázsiai gyári munkások által létrehozott elektronikai eszközök, vagy a helyi társadalmak életét durván befolyásoló, és lokális ökológiai katasztrókkal járó brazil erdőirtások révén termelt szója, melyből az Európában nevelt sertések tápjának, és az emberi fogyasztásra készülő csomagolt élelmiszerének túlnyomórésze készül. Ilyen az afrikai partokon hegyekben álló számítástechnikai hulladék is, melyek az Európában kötelezően visszagyűjtött alkatrészekből, elviekben ökotudatos gyakorlat révén emelkednek napról napra, ahol szintén a nyugati értékrendnek nem megfelelő módon dolgozó munkások dolgoznak, mely tevékenységetet összességében, cinikusan, rekultivációként, reciklálásként jellemeznek a nyugati fogyasztó számára az ebben érdekelt cégek.

Így, ilyen externáliákkal tesznek szert ezek a termékek árelőnyre, mely először ugyan előny, később azonban kötelező gyakorlattá, elengedhetetlen módszertanná válik, hiszen az összes iparági szereplőt  erre kényszeríti az árverseny.

Az ajándék alapú gazdaságok, a direkt kereskedelem, a fair trade, az időbankok, az alternatív - helyi pénzek, AMAP-rendszerek, és egyéb alternatív gazdasági kísérletek arra a paradigmaváltó filozófiára épülnek, amely szerint a fogyasztó tudatosan hoz olyan fogyasztói döntést, amely saját maga számára, anyagi-gazdasági szempontjából nézve szuboptimális. Drágábban vásárol, és/vagy a legkényelmesebb módtól eltérő módon vásárol azért, mert az így kiválasztott termék valamilyen egyéb értékválasztásnak is megfelel, a puszta materiális, pénzalapú haszon felett, mellett, vagy helyett. Ez a fajta fogyasztói hozzáállás tekintettel van arra, hogy a fogyasztó, mint egyén, egy hálózat része, és egyéni választásai hatással vannak a hálózat egyéb szereplőire is, különösen most, amikor a kommunikációs és szállítási technológiák miatt a bolygó egész rendszere sokkal "kisebb" lett, mert minden egysége sokkal közelebb van, mint a lassú, analóg, fizikai, offline világban volt.

Ez annak a gondolatnak az elfogadását is jelenti, hogy a modern közgazdaságtani gyakorlat egy emberi felépítmény, és, mint annak számos jele látszik, melyekből párat fentebb felületesen megemlítettünk, hibás, lyukas, könnyen meghackelhető, így a tiszta egyéni haszonra alapozott fogyasztói döntés koncepciója elbukni látszik, mert a rendszer nem elég tökéletes, nem biztosítja azt a játékteret, amelyben ez a koncepció érvényesülni tud. Ha ez igaz, az abból a szempontból érdekes, hogy Geoffrey West, az e jegyzettel indexelt posztunk végén arra a következtetésre jut, hogy a társadalmi-gazdasági rendszerünk matematikailag fenntarthatatlan, egy nagyon radikális, általános, átfogó, drasztikus gondolkodásbeli változás nélkül. Ez a változás a saját döntéseket az önérdeken túl, rendszerszinten kezelő gondolkodás felé kellene, hogy mozdítsa a kollektív tudatot. Éppen olyan irányok felé, mint amilyenek a kényelmi-fogyasztói paradigmák ellenében megnyilvánuló, fentebb említett, és ezen a blogon gyakran tárgyalt attitűdök, mozgalmak, körök.

Az evolúció, a földi élet sikeressége bizonyítja, hogy az életközösségek rendszere harmonikus egyensúlyban működőképes. "A kooperáció optimalizálja a rendszert."

 

Szólj hozzá!


2013.05.10. 09:38 lsg404

Paraszt Wellness

A provokatív Paraszt Wellness elnevezés alatt fut egy gömörszőlősi biogazdaság önkéntes programja, immár a huszonnyolcadik hosszú-hétvégés bevetésükre készülve.

Gömörszőlős Ózdtól északra, a szlovák határ mellett fekszik. Vadregényes vidék, kiváló természeti adottságok, hátrányos helyzet. Ide nem vezet út sehonnan, csak Kelemérből. Aztán az út véget ér, és az erdő veszi át az irányítást.

Egyre gyakrabban jut eszembe a lokális-autonóm energiarendszerek fejlesztése iránt elkötelezett dr. Nagy József kedvelt mondása, amellyel a Miskolc környéki kiserőműveket hálózatra kötve működtető klasztert, a Mikrovirkát bemutató prezentációit szokta zárni: A legszegényebb falu legszegényebb portáján kell az első téglát jól behelyezni: így épülhet fel az új Magyarország. A képzett, világlátott szakemberek és a tradíciókat ismerő helyiek együttműködésével tudnak működni a vidék apró, de oly’ fontos vidékfejlesztési think tankjei, mint a bükkaranyosi Bükk-MAK, a földbérleti szerződéseinek felmondásával  fenyegetett Kishantos, vagy éppen a gömörszőlősi Ökológiai Intézet:

“Az elnéptelenedő falu kiüresedő házai új feladatokat látnak el. A látogatóközpontban oktató és bemutató, valamint szállás épület került kialakításra, továbbá a gömöri ízeket kínáló konyha várja a vendégeket. Mindez 2011-ben egy KEOP program kapcsán megújult. Új oktató és bemutató épület létesült, és a meglévő energiatakarékos megoldások száma is bővült. A látogatók személyesen tapasztalhatják meg, hogyan lehet, érdemes megoldani az energiaellátást, a víztakarékosságot, a hulladékok feldolgozását, megismerhetik a fenntartható életmódhoz szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

Az Intézet működtett egy bemutató gazdaságot is, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az organikus gazdálkodás formával, sőt maguk is részt vehetnek a gazdaság munkáiban, amely egyben a helyi ízek forrása is. A program keretében kiemelt figyelmet kapnak a hagyományos gyümölcsfajták, ezek újra honosítása, és a még megmaradt hagyományos gyümölcsösök fenntartási munkái. Ezek a félig meddig természetes gyümölcsösök csábító célterületei a botanikai túráknak, védett növények tucatjai, és azok kiterjedt populációi találhatók itt.”

 

- Idézet a Magyar Élőfalu Hálózat leírásából, melynek Gömörszőlős is tagja.A 28. sorszámmal ellátott Paraszt Wellness-hétvége annyiban különbözik az eddigiektől, hogy a Telekom támogatásával fog zajlani. A fenntarthatósági üzenethez egyre gyakrabban nyúlnak a multik, ennek példája, hogy a magentás cég “Fenntartható tudatformálás” címen írt ki pályázatot tavaly, melynek egyik nyertese az Öko-Pack lett: a gömöri akciók főszervezője, Hankó Gergely hulladékfeldolgozással foglalkozó cége. A pályázat értelmében a Corvinus Budai Campusán (volt Kertészeti), a Díszkert 2013 kiállításon rendeznek kiállítást (2013. április 26-tól), és ehhez csatlakozik gyakorlati képzésként  a Paraszt-Wellness is, a támogatásnak köszönhetően bővített, 30 fős létszámmal.

A Május16-19 közötti akció fő célja az ősgyümölcsös megmentése és fenntartása. A hosszú hétvége a fenntartható falu projekt bemutatásával kezdődik, ami előadás, workshop, beszélgetés, faluvezetés és a biogazdaság megtekintéséből áll. A hétvége második felében következik az önkéntes munka, ami a falu elszigetelt gyümölcsösösének fenntartását, metszését, ültetési munkáit, kaszálását foglalja magába. A természetvédelmi szempontból is jelentős értéket őrző ősgyümölcsös a biodiverzitásban nélkülözhetetlen szerepet tölt be, menedékhelyként szolgál ritka, védett növényfajaink számára. Ebben a kis völgyben egy ekoton, másodlagos gyepbe ágyazódva 16-féle szilva szelektálódott ki az idők folyamán, ami mellett találunk alma, illetve körtefákat is. Ebbe a génmegőrző programba szeretnék bevonni az elszánt önkénteseket, “akik remélhetően továbbviszik majd a jó gyakorlatokat és vissza-visszatérnek majd a helyszínre tudásukat fejleszteni.”

A PW-re rárepült a teljes magyar öko-weben mostanában eltharapozó Ökoklikk program is, az MTVSZ kedvesen bumfordi környezettudatossági kampánya. Itt néhány jól ismert ökofaluba lehet menni hétvégézni, “jutalomként”, például Gömörszőlősre is. 

Mit is mondhatnánk? Próbáljátok ki. Nincsen Starbucks és szakadozik a Facebook, de valami mégis történik a természetben, inspiráló arcokkal együtt lógás közben az emberrel, ami megmagyarázhatatlan, ám baromijó.

Szólj hozzá!

Címkék: öko flóra ökofalu